Miód słonecznikowy
- Jego smak jest dość delikatny i subtelny co z pewnością będzie odpowiadać dzieciom.
- Miód słonecznikowy ma żywą i soczyście żółtą barwę. Po skrystalizowaniu jest miękki.
Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie czy innych napojach. Można go także łatwo rozsmarować na kromce chleba. Jest dobrą alternatywą dla miodu lipowego czy wielokwiatowego.
Właściwości:
- pomaga w leczeniu chorób układu krążenia, wątroby i stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, dlatego można go stosować w trakcie przeziębienia,
- jest również skuteczny w walce z chorobami skóry,
- posiada też bardzo pozytywne działanie na żołądek oraz jelita, można go zatem stosować w przypadku schorzeń układu pokarmowego,
- wykazuje szczególne działanie na poziom ciężkiego cholesterolu LDL, można go wykorzystywać w chorobach serca i układu krążenia,
- obniża także ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy i poprawia dotlenienie serca, reguluje on niedobory potasu,
- jego kolejną niezwykłą właściwością jest działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne,
- można go stosować w stanach ogólnego wyczerpania fizycznego, a także w leczeniu niedokrwistości.