Miód leśny - spadź iglasta
- Miód spadziowy jest miodem delikatesowym, rzadko spotykanym.
- Charakterystyczny, intensywny kolor i aromat, duża gęstość i ciężar.
Ze względu na swój cudowny skład – często jest zwany „miodem królewskim”.
Miód spadziowy w odróżnieniu od miodów nektarowych, nie powstaje z nektaru kwiatów. Jest to zebrana przez pszczoły wydzielina mszyc i czerwców żerujących na liściach drzew. Miód spadziowy pozyskiwany jest ze spadzi – iglastej lub liściastej. Spadź to lepka substancja występująca na liściach i drzewach zwłaszcza w okresie letnio – jesiennym.
Miód spadziowy:
Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe!
- wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne, dobrze wpływa na przeziębienia,
- polecany jest osobom z problemami z układem kostnym – zawiera bardzo dużo wapnia,
- polecany jest także w problemach stomatologicznych – stwierdzono, że pomaga w pozbyciu się kamienia nazębnego,
- może posiadać dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy,
- pomaga odżywić organizm, wzmocnić ciało i umysł, pomaga w stanach niepokoju i bezsenności,
- reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie, polepsza krążenie, a także poprawia pracę nerek,
- zawiera całkiem pokaźną dawkę potasu, wapnia, magnezu, sodu, fosforu i manganu oraz źródło rzadkich biopierwiastków jak srebro, cyna, molibden i wanad,
- znajduje się w nim sporo enzymów, aminokwasów i witamin, jak: A, B2, B6, PP, C i K.
- jest stosowany jako naturalny środek przeciwnowotworowy.