Miód wielokwiatowy
- Ma lekki i kremowy smak. Zmienia się on nieco w zależności od pory roku, ale ma zwykle lekko waniliowy smak z nutą dzikich kwiatów. Popularny wśród większości ludzi i odpowiedni dla dzieci ze względu na jego wyważony i łagodny smak.
- W zależności od pory roku miód wielokwiatowy może przejść od bogatej, ciemnej barwy toffi do koloru jasno-żółtego. Po stężeniu zmienia się w głębszy odcień pomarańczy lub w jaśniejszą bursztynową barwę.
Miód wielokwiatowy jest bardzo zróżnicowany w zależności od obszarów, którymi żywiły się pszczoły, mogą to być dzikie łąki, kwiaty leśne lub po prostu mieszanka dowolnej flory w okolicy.
Do prozdrowotnych właściwości miodu wielokwiatowego zalicza się:
- działanie hepatoprotekcyjne, przeciwmiażdżycowe i antyalergiczne,
- ponadto miód wpływa korzystnie na trawienie, reguluje ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia odporność,
- ze względu na bogactwo składników odżywczych wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków; stanowi składnik kremów o działaniu wygładzającym, regenerującym naskórek i zapobiegającym pękaniu skóry.
Regularne spożywanie miodu wielokwiatowego zmniejsza ryzyko infekcji i łagodzi objawy przeziębienia, w tym uporczywego kataru.